Utställare 2022

Amnesty International

Amnesty International är en världsomspännande organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid! Amnestys Uppsaladistrikt är ett av flera distrikt i Sverige som består av aktivister och volontärer, organiserade i ett antal arbetsgrupper. På Schysst jul kommer Uppsaladistriktet att informera om Amnesty och samla in namnunderskrifter till kampanjen ”Skriv för frihet”, en global kampanj där människor över hela världen skriver brev och vykort till makthavare.

Earth N More

Earth N More är en ekoinriktad klädbutik i Gamla stan. Vi arbetar med hållbart mode. Våra ledord är Design Miljö & Funktion. Våra produkter är noga utvalda efter dessa kriterier och producerade under rättvisa förhållanden. Vi arbetar gärna med mindre designers. Vår målgrupp är bred och vänder sig till främst till kvinnor i alla åldrar.

Läs mer på: www.earthnmore.com

Organisationen Fair Trade Återförsäljarna

Fair Trade Återförsäljarna är den rikstäckande medlemsorganisationen för återförsäljare av rättvist handlade produkter i Sverige. Organisationen arbetar för att gynna en rättvis handel som socialt, miljömässigt och ekonomiskt stärker producenter och odlare i länder med utbredd fattigdom. Föreningen verkar i samarbete med sina medlemmar (Fair Trade-butiker och övriga Fair Trade-återförsäljare) för att skapa kännedom, efterfrågan och opinion kring Fair Trade i Sverige.

Arbetet drivs av en styrelse där ledamöterna är ideellt engagerade.  Organisationen Fair Trade Återförsäljarna är medlemmar i World Fair Trade Organization (WFTO) och jobbar med hela handelskedjan, vi stödjer också Föreningen för Fairtrade.

Läs mer på: www.fairtradeorg.se

Ingen Människa är Illegal Uppsala

Ingen Människa är Illegal Uppsala arbetar med att praktiskt stödja de människor som tvingats gå under jorden efter att ha fått avslag på sin asylansökan.

Läs mer på: Uppsala | Ingen Människa Är Illegal (ingenillegal.org)

Just Africa

Färger och former som ger intryck och avtryck. Textil och smycken från främst Västafrika. Möt människorna, historierna och traditionerna bakom produkterna. På Just Africa jobbar vi med långa relationer och känner våra leverantörer sedan många år.

Läs mer på: www.justafrica.se

@justafrica

Kylls Hantverk

Kylls Hantverk syr & säljer sen 35 år waldorfdockor och -änglar och nu skogsmullar, ett samarbete med Friluftsfrämjandet i Ur och Skur. Materialet består av ull och bomull, bomullen (80%) i velouren i dockornas dräkter är oftast G.O.T.S eller Oeko-tex. Det betyder ekologisk bomull, giftfria färger samt kontrollerade arbetsförhållanden och löner till de textilarbetare som väver tygerna. Allt säljs i en påse av återvunnen textil, gamla påslakan, gardiner med roliga mönster.

www.kyllshantverk.se

MelaninSanta

MelaninSanta skapades efter år av letande efter en jultomte som skulle kunna likna kreatörens egen farbror. Då det inte hittades bestämde hon sig för att skapa en egen tomte med olika nyanser av melanin. Tomtarna är skapta av en unik form som hon har gjort själv, och är sedan handmålade. Målet är att bidra till att fler ska känna sig inkluderade i julfirandet. Under julmarknaden kommer det, förutom jultomtarna, också finnas förpackade veganska bakverk till försäljning.

Läs mer på: www.melaninsanta.se

IG @melaninsanta

Naturskyddsföreningen Uppsala

Naturskyddsföreningen Uppsala har ca 8000 medlemmar. Vi är en förening med kraft att förändra. Vi verkar för ett engagemang i miljö och klimatfrågan.

www.uppsala.naturskyddsforeningen.se

Palestinagrupperna i Sverige

Palestinagrupperna i Sverige är en partipolitisk och religiöst obunden organisation som verkar för bredast möjliga stöd för det palestinska folkets rätt till nationellt oberoende genom opinionsbildning, utvecklingssamarbete och bistånd.

Allt arbete utgår från mänskliga rättigheter, FN resolutioner, internationell rätt och de globala målen.

Palestinagruppen i Uppsala är en del av PGS och arbetar med att skapa ökad information om Palestina i Uppsala.

Pekoe Ekologiskt Te

Pekoe Ekologiskt Te säljer noga utvalda, ekologiskt odlade och schysst producerade teer. Te med äkta och rena smaker som kommer av jordmån, klimat och hantverksskicklighet. Samtliga teer är ekologiskt certifierade. Vi väljer i första hand teer som uppfyller Fair Trades kriterier eller KRAVs tilläggskriterier för socialt ansvar.

www.pekoe.se

S-Foodies Uppsala

Hej! Jag heter Viktoriia och driver S-Foodies Uppsala som producerar rå tårtor och choklad. Alla mina produkter är växtbaserade, näringsrika och fria från gluten, soja och vitt socker. Allt choklad är Fair Trade. Men tanke om miljön och hälsa. På marknaden kommer jag att sälja tryfflar, praliner, naturligt julgodis, julkalendrar, min bok samt choklad för Ukraina (där all vinst går till att hjälpa flyktingar från Ukraina).

Instagram @sfoodies

Facebook: S-Foodies Uppsala

www.sfoodies.se

Föreningen för SUS – kvinnoprojekt i Bangladesh

SUS, Sabalamby Unnayan Samity, är en Bangladeshisk organisation som sedan mitten på 80-talet arbetat för att stärka de allra mest marginaliserade, fattiga kvinnor, barn, ungdomar, handikappade, i distriktet Netrakona i Bangladesh. Föreningens motto är ”Ett värdigt liv för alla”. SUS betyder ”hjälp till självhjälp”.

Den svenska stödgruppen ”Föreningen för SUS – kvinnoprojekt i Bangladesh” startade 1993 för att stödja SUS.

Läs mer på www.susisverige.se

Svenska Afghanistankommittén

Svenska Afghanistankommittén arbetar med förändring i ett av världens farligaste länder.  Svenska Afghanistankommittén i Uppsala är ev de lokalföreningar som finns runtom i landet. Vi arbetar med informationsspridning, insamling för stöd till de verksamheter som svenska Afghanistankommittén bedriver i Afghanistan. På Schysst jul kommer vi sälja saffran, böcker och smycken med mera.

www.sak.se

Tribeute

Vi erbjuder ett brett sortiment av unika produkter inom lifestyle, trädgårdskonst och interiör, och jobbar så mycket som möjligt med återbruk och hållbarhet.

Vi skapar arbetstillfällen i sköra områden och återinvesterar en del av försäljningen via organisationerna War Child, Vi-skogen och Act Svenska Kyrkan. Vårt mål är att lyfta historien om hantverket och personerna bakom. Ledorden är socialt ansvar, hantverk, kulturarv och miljö.

www.tribeute.com

Uppsala Afrikagrupperna

Afrikagrupperna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation med en vision om en rättvis värld. Organisationen har sitt ursprung i solidaritetsrörelsen i Sverige i slutet av 60-talet, både genom sitt stöd till befrielserörelserna i södra Afrika och genom att vara en stark kraft i kampen mot apartheid i Sydafrika. Tillsammans med partnerorganisationer i södra Afrika har Afrikagrupperna i 40 år arbetat för att människor ska ha tillgång till sina rättigheter.

Uppsala Fair Trade City

Sedan 2015 är Uppsala en Fairtrade City. Det innebär att Uppsala kommun tillsammans med lokala aktörer arbetar för en rättvis handel och etisk konsumtion i hela kommunen. Förutom att informera konsumenter, företag och organisationer om vad rättvis handel innebär, arbetar vi även för att öka utbudet av Fairtrade-märkta varor i butiker, caféer, restauranger och arbetsplatser. Vill du veta mer eller kanske engagera dig?

Läs mer på  www.uppsala.se/fairtradecity

Uppsala Stadsmission

Uppsala Stadsmission verkar för ett mänskligare Uppsala där det finns en plats för alla. Julklapparna vi säljer på marknaden bidrar på många sätt till det. Från samtliga varor bidrar överskottet till att stötta personer som lever i hemlöshet, fattigdom eller andra former av utsatthet i vår stad. Våra varor är schysst producerade i våra egna verksamheter och bidrar till gemenskap, sysselsättning och att möjliggöra en mänskligare stad.

Läs mer på: Start – Uppsala Stadsmission

ZASP – Zambian Association for Sustainable Projects

ZASP – Zambian Association for Sustainable Projects är en partipolitiskt och religiöst obunden förening, som startade för snart 30 år sen i östra Zambia, av Agneta Håkangård. ZASP arbetar med hälsofrågor, utbildning och demokrati-utveckling. Genom utbildning och hjälp till självhjälp vill ZASP påverka och förändra människornas livsvillkor i projektområdet. Kurser i hållbart jordbruk, demokrati, hälsa och miljö genomsyrar verksamheten, allt i enlighet med FN´s Globala mål. Att stärka kvinnors ställning i samhället är en viktig del i ZASPs verksamhet.

Läs mer www.zasp.se  

Fair Trade Shop Globalen (arrangör) 

Far Trade Shop Globalen är Sveriges största Fair Trade butik och finns i Uppsala på Kungsängsgatan 20. Vi drivs av en förening och erbjuder konsthantverk, smycken, korgar, husgeråd, accessoarer, leksaker och andra hantverksprodukter från Asien, Afrika och Latinamerika. Även ett stort utbud av matvaror.

Av våra produkter uppfyller över 80 % principerna för Fair Trade enligt World Fair Trade Organisations garantisystem. Det inkluderar produkter som är Fairtrade-märkta. Övriga produkter är ändå Schysst producerade eller i alla fall ekologiska. En stor del av Fair Trade-matvarorna är även ekologiskt certifierade.


Globalen är en av arrangörerna för Schysst Jul Uppsala och du hittar mer information om Globalen och webbshoppen här.